Populära inlägg

torsdag 21 januari 2016

Tänk efter!


Hallå igen! Idag tänkte jag skriva om en sak som alla kanske inte tänker på, men som faktiskt är väldigt viktig. Har ni tänkt på att vi här i Sverige exempelvis, är väldigt bortskämda. I alla fall om man jämför med dom som bor nere i dom länderna som det är krig i, eller dom länderna som inte har så bra ekonomi. Jag vet att jag kanske låtar som en förälder nu "Släng inte maten, tänk på barnen i Afrika!". Jag vet att alla i Sverige kanske inte åker omkring i Mercedes eller har märkeskläder, men vi har i alla fall tillräckligt med pengar till mat,kläder och tak över huvudet. Medan många människor i vissa delar av världen inte ens har tillgång till rent vatten! En del måste gå flera kilometer för vatten som dessutom inte ens är rent, och sen blir dom sjuka av det istället! Medan vi klagar över att vi inte kan ha WiFi överallt, seriöst?


Sedan har vi det där med ens familj. Ibland när vi är arga, så önskar vi kanske att dom bara skulle försvinna. När ens mamma och pappa inte låter dig ta av spritförrådet till den där festen som du skulle på, var det värt att bli så rasande och skrika dom upp i ansiktet för det, eller om du inte fick köpa den där svindyra prylen som du såg på nätet? Dina föräldrar vill dig bara väl även om det inte känns så just då, tro mig jag vet. Utan din familj, skulle du aldrig klara dig (det vill säga när du är barn och upp tills du blir vuxen). 


Tänk på dom stackars flyktingar som kommer hit utan sina familjer. Dom har ingen, för dom kunde inte få över resten av familjen samtidigt. Det är speciellt svårast för dom ungdomar som kommer hit. Jag menar, om du skulle ta och tänka dig in i deras situation. Det var krig i ditt hemland. Ditt hus blev söndersprängt, så du och din familj var tvungna att fly. På vägen blir kanske en eller flera i din familj skjutna, fast detta måste ni ändå fortsätta så att du och dom överlevande i din familj inte råkar ut för samma öde. När ni väl lyckas fly så kan inte alla fly samtidigt, för att alla får inte uppehållstillstånd samtidigt. Vilket betyder att du själv måste resa till ett helt främmande land som ligger långt ifrån ditt, där dom pratar ett helt annat språk som du inte förstår och har kanske helt andra seder än vad du är van vid. Tänk bara vad rädd du måste vara, dels för att du inte vet vad som väntar dig i det andra landet och dels för att du är orolig för att aldrig mer få se din familj igen. För det kan mycket väl hända att medan dom väntar på att få uppehållstillstånd, så kan dom bli skjutna eller kidnappade. 


Så när man säger att man har det svårt här i Sverige och att det är orättvist, så tänk på detta: Så länge du har en familj som bryr sig, mat,kläder och tak över huvudet, så har du det jättebra! 


/Nerdy Geek Gurl

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar